Läsning

Golden Boy – ljudet av något som spricker

GoldenBoyljudetavnagotsomsprickerGolden Boy – ljudet av något som spricker
av Abigail Tarttelin

Max är det perfekta barnet. Så lugn och inte alls skränig som andra killar. Men ändå populär. Har tjejer. Många tjejer. Problemfri. Till skillnad från lillebror Daniel som är envis, lillgammal, sticker ut och ständigt hamnar i konflikt. När Max försöker förklara för sin lillebror Daniel att alla människor är olika och att det finns en mening med det så tror Daniel att Max ljuger. För Max är väl inte annorlunda på ett endaste sätt?

Så går livet, tills allt inte är perfekt längre. När kroppen, själen, identiteten och integriteten spricker på en helvetesnatt . Max barndomsvän blir hans förövare och tar något som Max aldrig kan få tillbaka. Efter det kan ingenting bli som förr.

Max vill bara få vara Max. Som den är han är. Den han föddes som. Den han känner sig som. Den han väljer att definiera sig som. Ska det vara så svårt? Om bara människor kunde förstå…

Det här är 400 upplysande och engagerande sidor om intersexualitet, vi möter läkaren Archie på vårdcentralen som erkänner sin okunskap och försöker lära sig mer för att förstå, mamman som bara vill att hennes Max ska vara ”normal” och inte behövas stötas ut ur samhället (jag blir så arg på mamman!! Samtidigt så är det bra att det är så många olika perspektiv i boken för det ger en mycket att tänka på), pappan som inte vill att någon annan ska bestämma vem Max ska vara (heja pappan!!), lillebrorsan Daniel som är så smart och cool och väldigt underskattad i familjen, vi möter Sylvie som kanske kan älska Max för den han på riktigt är, utan fördomar och utan rädsla för det som inte är normen. Vi möter specialistläkare som har skev människosyn och en skolmiljö där rykten förståss älskar att frodas.

En viktig bok att läsa för både unga och vuxna. Vi behöver fundera på hur vi ser på kön och varför det är så viktigt att kunna dela in människor i fack. Jag glömmer inte Max.

Bokbild: Bonnier Carlsen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s