Svensk läsklassiker – Mor gifter sig

Jag deltar i något som Sandvikens folkbibliotek ordnar under 2017 – en svensk läsklassiker. ”Att ta sig an en klassiker kan vara som att delta i ett motionslopp. Det krävs både viljestyrka, motivation och uthållighet.”

Ett år – fyra böcker.

Första boken i en svensk läsklassiker är Mor gifter sig av Moa Martinsson. Jag gick idag i mål i den första etappen av detta äventyr och min hjärna är fylld av intryck, tankar, känslor och reflektioner.

Mor gifter sig är en självbiografisk roman som är den första delen i en triologi om Mia. Utspelar sig omkring 1900-talet. Det är en roman om klass, fabriksfolk, stadsbarn, bruksbarn, ordentliga människor och människor som inte kan bete sig. Det handlar också mycket om våld och alkohol. Mycket stryk, ris och uppklådda ungar. Olyckliga människor som dricker. Ett huvudtema i boken som aldrig går ur tiden är hur ett barn kan uppleva det när ens förälder träffar en ny partner. Och hur ett barn upplever att se sin förälder blir slagen. Det här stycket stirrade jag bra länge innan jag klarade av att läsa vidare (sida 168):

citat_morgiftersig

Den här boken skildrade barn och kvinnor i en tid då barn och kvinnor inte var huvudpersoner i berättelserna. På baksidan står det ”Den skrevs som motvikt till de ‘pojkbiografier’ som 1930-talet var så rikt på, och dessutom unik i svensk litteratur genom sin dynamiska mor-dotterskildring.” Den här boken har så väldigt många nyanser av en barndom, glädjen i bröstsocker ”alla barns förförelsemedel omkring 1902”, sorgen över att känna sig bortbytt eller bortvald när ens förälder uppmärksammar någon annan, förvåningen när barnet äntligen blir sett av en vuxen och känner sig viktig, all denna rädsla, rädslan för att se sin mamma bli utsatt för våld. Att också vara rädd för hur mamma ska reagera om barnet, Mia,  inte gör det hon lovat, om att hitta en tjugofemöring under bron och vad ska Mia göra med den så att mamma inte blir arg? Att vara ensam och bara umgås med vuxna. Att träffa andra ungar men nästan ha glömt bort hur det är att leka. Jag som läsare får möta både Mia och hennes mamma Hedvig i alla sinnesstämningar.

En rik läsupplevelse, till en början krävde den långsamhet av mig som läsare. Det var utmanande för mig, kanske är det därför jag drar mig för att läsa klassiker, van vid att det ska gå fort, att sidorna ska svepa förbi.Jag läste de första femtio sidorna med ett svagt motstånd i mig, ett par sidor varje kväll men andra böcker lockade mer. Sedan blev boken liggande som ett dåligt samvete på vardagsrumsbordet tills jag bestämde mig för att med vissa böcker är det som att ta sig ut och springa, man måste pusha på lite och se att det blir gjort! När jag väl tog tag i läsningen igen så  växte ett stort engagemang i mig för berättelsen. Resterande 200-någonting-sidorna läste jag ut på två dagar.

Den här texten är väldigt späckad, läser man snabbt så går man miste om så mycket men om man ger den här texten sin långsamhet så ger den mycket tillbaka. På slutet går det mycket fortare och det ”händer” mer. Men jag tycker heller inte att början ska underskattas, klassrumsskildringarna, 25-öringen under bron, det är också sånt som stannar kvar i mig som läsare.

Jag känner mig rikare på historia efter den här läsupplevelsen. Var fanns de här skildringarna när jag läste historia på gymnasiet? Känner också att jag vill läsa mer klassiker överlag, de hjälper mig att förstå samtiden eftersom för att kunna förstå samtiden behöver vi förstå dåtiden.

Nästa bok i En svensk läsklassiker är Kejsarn av Portugallien av Selma Lagerlöf.

Annonser

6 thoughts on “Svensk läsklassiker – Mor gifter sig

 1. sarasbokblog skriver:

  Det låter som en väldigt trevlig satsning Sandvikens folkbibliotek ordnat. Mor gifter sig läste jag för många år sedan men det är en bok jag tänkt att jag ska läsa igen någon gång. Jag tycker att det är synd att Moa Martinson, i alla fall när jag gick i gymnasiet, inte lyftes fram i samma utsträckning som hennes samtida manliga författare. Nästa klassiker att läsa tyckte jag också mycket om. Hoppas att du gör det med om du inte har läst den tidigare.

  Liked by 1 person

  • Jenny Eriksson skriver:

   Absolut! Mycket trevlig satsning. För min del har den här utmaningen löst mitt tidigare problem att jag inte ger klassiker en chans. På gymnasiet minns jag bara att manliga författare nämndes, mycket tråkigt och enformigt. Moa Martinsson borde absolut fått ha varit med i uppräkningen av den tidens författare! Jag har inte läst något av Selma Lagerlöf alls faktiskt, så det ska bli väldigt kul att äntligen göra det 🙂

   Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s