Påskens läsutmaning dag 5

fyren

”Det finns stunder när havet inte är havet – inte blått, inte ens vatten, utan bara en otyglad explosion av energi och farlighet, en våldsam vrede av ett slag som bara gudar kan uppbringa. Det vräker sig mot ön med sådan kraft att det stänker ända upp till fyrens topp och sliter bort stora stycken av klippan. Och ljudet är ett rytande som av ett odjur vars vrede inte känner några gränser. Det är sådana nätter som fyrljuset behövs som mest.” Sida 82.

Jag har läst ut Fyren mellan haven. Trodde inte att den skulle vara så magisk och spännande! Jag bestämmer att det här blir en klassiker. Vad är rätt och fel? I den här boken är det svårt att dra en tydlig skiljelinje mellan ytterligheterna och det är det som gör intrigen så fruktansvärt mänsklig och komplex. Så pass intressant att jag avslutade  en dag och började en annan dag med att läsa för att få veta, VAD VÄLJER DE ATT GÖRA MED BARNET???

Isabel och Tom lever ett fyrvaktarliv på Janus. Deras kärlek är stark och i det karga vädret har de en kärleksfull tillvaro men Isabel drabbas av flera missfall och det tär på henne, har sönder henne, hon vill inget hellre än att få vara mamma. Hon har så mycket kärlek att ge. Kärlek som istället blir till smärta och oro. Kommer hon någon gång överhuvudtaget kunna få ett barn som lever? En dag glider en båt in på deras strand. I båten ligger en död man. Och ett levande spädbarn. Isabella tar det som ett tecken att nu ska hon få vara mamma, äntligen. Toms samvete plågas. Får man ta ett barn till sitt eget? En fyrväktares uppdrag är att hålla ljuset glödande och att aldrig ljuga. En fyrväktare ska vara trogen rutiner och regler. Allt ska rapporteras. Men han vill för allt i världen inte göra den han älskar olycklig. Samtidigt så vet han att det finns en kvinna på fastlandet som sörjer ett barn som egentligen inte är dött.

Vissa böcker vill jag rent fysiskt inte släppa taget om när jag läst ut dem. Som denna. Jag satt kvar en stund med boken i famnen och bara kände berättelsen mot bröstkorgen. När jag nu lyfter upp boken och kikar på den för att skriva detta inlägg så återfinner sig den magiska känslan av hur en berättelse likt havet kan sluka en så fullständigt. Wow!

Så här ser det ut i påskutmaningen den näst sista dagen.


Jag har läst ut: 

  • Enklav 247 sidor
  • Utpost 306 sidor
  • Jorden vaknar 360 sidor
  • En annan historia 195 sidor
  • Fyren mellan haven 378 sidor
  • Stjäla the show 314 sidor (den låg inte i den ursprungligt valda bokhögen för denna utmaning men ropade på mig från nattduksbordet)

och påbörjat:

  • Hjärta av jazz 38 sidor

Totalt: 1838 sidor

Annonser

One thought on “Påskens läsutmaning dag 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s