101 saker att göra för ditt skrivande nr 26-50

unnamed

 

Nr 1- 12
Nr 13-25

26. Skriv om din frukost i olika genrer
Klassisk skrivarövning. Beskriv din frukoststund utifrån olika genrer, lägg på ett filter av thriller, romantik, feelgood, humor, vardagsrealism, skräck eller fantasy.

27. Skriv ett följebrev till boken du ännu inte har skrivit
Det här är mest en motivationsgrej. Jag skrev följebrevet (inte det som jag väl skickade in när det väl var dags men en första version) långt innan boken var färdig. Det blev som en målbild!

28. Prata med en gammal människa
Du anar inte hur många berättelser som väntar på dig, särskilt om du börjar prata med äldre människor. Prata med någon när du väntar på bussen, det brukar bli för mig som så att jag börjar prata om vädret och sedan slutar det med att vi pratar om livet, döden, drömmarna, relationerna och allt som gör just ett liv till ett liv. Det är magiskt, mäktigt och en ära att få ta del av. Det gör mig till en rikare människa. Det bidrar också till mitt skrivande. Nya infallsvinklar. Människoöden.

29. Skriv din släkthistoria 
Börja rota. Skriv. Berätta. Lyssna. Fråga.

30. Underskatta inte arkiven
Jag tror att arkiv ibland är bortglömda pärlor i samhället. På landstingsarkiv kan du till exempel beställa ut gamla journaler. Efter ett visst antal år släpps sekretessen (i vissa fall) men är det släktingar så kan du begära ut personbevis från skatteverket som släktskapsintyg. En del arkiv har digitala samlingar på nätet med till exempel fotografier. Kolla in Digitalt Museum! Gör en upptäcksfärd på nätet med vad arkiven kan hjälpa dig med!

31. Skriv tre minuter varje dag
Här får du sju ord av mig. Välj ut en stund på kvällen eller morgonen eller när det passar din dygnsrytm och gör detta till en skoj vana. Sätt timer på tre minuter och skriv det som dyker upp.
Måndag: Kardemumma
Tisdag: Rallarrosor
Onsdag: Tågperrong
Torsdag: Badkarskant
Fredag: Kappsäck
Lördag: Glasögon
Söndag: Minneskort

32. Läs om en höna FullSizeRender-2
Den här boken måste ju läsas. Hönan som drömde om att flyga av Sun-Mi Hwang. Jag har hyllat den tidigare på bloggen. Du anar inte hur spännande den är. Läs och inspireras av utmärkt berättarkonst.

33. Byt kön på karaktärerna
Se över eventuella stereotypiska skildringar av kön i dina berättelser genom att testa låta en person byta kön och se vad som händer. Kan bli en aha-upplevelse till mer dynamiska karaktärer.

34. Skriv mer HTBQ
Jag tror att vi som skriver har väldigt mycket makt. Alltså i hur vi väljer att berätta världen och alltså vilka berättelser som får vara med. Jag tror absolut att vi behöver mer HBTQ i litteraturen, att karaktärer får vara ickebinära, trans, homo, bi, och personens läggning och/eller könsidentitet behöver inte alltid problematiseras, att få finnas i litteraturen på samma villkor som heteropersoner, det är också viktigt!

35. Skriv inte ett ord överhuvudtaget
Bestäm en period då du inte skriver. Alls. Okej du får sms:a människor och sånt. Men skriv inte. Ingen dikt. Ingen novell. Ingenting. Gör helt andra saker och bygg upp den där längtan efter att få sätta sig ner och fortsätta eller inleda ett projekt. Det kan vara ganska skönt ibland.

36. Fråga en bibliotekarie
Dags för research! Googlar du alltid? Visst är det fantastiskt, men testa någon gång att gå till bibblan och fråga efter litteratur eller artiklar inom ett visst ämne. Sjukhusbibliotek, universitetsbibliotek och folkbibliotek finns ju för att du ska kunna gå dit och fråga. Jag mailade till exempel en sjukhusbibliotekarie och fick superproffsig hjälp.

37. Intervjua någon
Istället för att gräva där du står, gräv en alldeles ny grop. Boka in en intervju med någon person inom ett yrke du inte är så bekant med. Absorbera den nya kunskapen- omvandla till litteratur.

38. Skriv till konst
Dags för skrivarövning! Besök närmsta konstutställning och välj ut ett verk som du skriver en text ifrån. Du behöver inte gilla konsten. Skriv det som dyker upp.

39. Släng in en pingvin/polis/polkagris
Har du någon gång hört talas om skrivarövningen då du skakar om din text genom att slänga in en pingvin helt oväntat och se var berättelsen tar vägen? Det är faktiskt roligt. Vi behöver ju inte begränsa oss till pingviner, släng in en polis, polkagris, potatis, pirat och se vad som händer.

40. Samla citat
Börja samla på de finaste styckena ur dina favoritböcker. Som motivation, som ren glädje, som inspiration.

41. Studera den mytomspunna första-meningen
Välj ut tio böcker ur bokhyllan. Skriv upp alla första-meningar och gör en liten analys: vilken fångar dig mest? Är det någon du inte alls tycker om? Om det är böcker som du läst kan du ju fundera på om det blir bättre även om första-meningen inte är magisk. Varning den här övning kan ge prestationsångest om du redan har en benägenhet för att få kalla fötter av att skriva den första meningen i din berättelse. Eller så ser du det som en studie i mystiken kring de där första orden i en berättelse.

42. Lyssna på barn
Tycker du att det är drygt med stökiga ungar på bussen? Förvisso kan det faktiskt vara så att det är huvudvärksvarning när du bara vill varva ner. Men ibland säger barn de mest geniala sakerna.Det är som klockren naturlig dialog som bara serveras. Perfekt inspiration för en skrivande människa. En gång hörde jag en fyraåring på bussen säga till sin mamma (de pratade om pappan vad jag förstod) ”Han är inte din man, han är bara min pappa”. Det lät som en rad ur en bok.

43. Gör skrivandet till en helig ritual 
Balzac steg upp vid midnatt, kokade ”hjärtklappningskaffe” och skrev med fjäderpenna minst femton timmar. Är det något för dig? Vem vet. För min del skriver jag helst på dagtid men att göra skrivandet till en helig stund är ju trevligt. Jag sätter gärna igång högtidlig musik, dricker vatten ur champagneglas och skrider till datorn. Kanske tänder ljus. Blommor i bakgrunden. Det betyder inte att det jag kommer skriva är guld men jag visar på detta sätt att jag gör mitt skrivande till något väldigt viktigt och ger mig själv en trevlig arbetsatmosfär.

44. Eller gör skrivandet till något totalt icke-högtidligt
Jag älskar tvärtom-tips. Så här kommer motsatsen till föregående tips. Skriv bland smutsdisk. Sitt i klädhögen som du inte pallat tvätta och skriv om vardagens gråhet. Ha en dag då du inte kliver ur pyjamasen. Stöka ner. Kalla det inte ens kreativt kaos, glöm bort och diska för att du skriver grym dialog då det äntligen lossnar. Ät vid datorn. Spill på tangenterna och svär. Gå och hämta posten med ruffsigt hår, morgonrock och datortorra stirriga ögon. Om någon frågar hur du mår så svarar du att du är författare. Låt skrivandet få ta plats en dag och resten av världen försvinner för en stund.

45. Dela med dig av en obearbetad text
Släpp kontrollen om en text som du inte slipat till perfektion. Gärna ett utkast. Låt någon läsa. En vän, kollega, eller annan författare. Förklara premisserna, vill du bara veta de positiva sakerna, säg det. Men det kan vara värt att faktiskt våga höra både det som är värt att utveckla och det som kanske bör plockas bort. Det är en bra grej att öva på att ta emot respons och att inte slipa sönder texten innan någon annan läser för första gången. Modigt!

46. Rama in den fina responsen
Har du blivit recenserad? Eller fått respons från en testläsare. Skriv ut de allra bästa raderna och sätt upp på kylskåpet, rama in eller klistra in i din kalender så att du alltid bär med dig påminnelsen om att du skriver BRA!

47. Skriv om högstadiet
Skriv en text om din högstadietid. Precis som det var. Precis som det kändes då.

48. Byt perspektiv på övning 47.
Den texten du skrev i föregående övning. Skriv nu om den utifrån en annan persons perspektiv. Matteläraren, vaktmästaren, kompisen, ovännen.

48. Titta inte klart på filmen
Börja titta på en film, när en vändpunkt närmar sig. Stäng av. Skriv vad du tror kommer hända (eller motsatsen, det är ju du som skriver så du bestämmer fritt). Otroligt frustrerande övning men också rolig. Du kan se klart filmen sedan.

49. Sommaren möter hösten
Två årstider möts på ett café, vad pratar de om? Skriv om det!

50. Ditt senaste sms
Det senaste sms:et du skickade är början på en berättelse. Varsågod och skriv!

Fortsättning följer…

 

 

Annonser

11 thoughts on “101 saker att göra för ditt skrivande nr 26-50

  1. Marie: Mitt skrivliv skriver:

    Nummer 27 tycker jag är toppenbra! Att fila på följebrev som ett sätt att peppa sig, dessutom blir det nog bättre än att bara hastigt slänga ihop det före inskick.
    Kul idé med 101 saker att göra för sitt skrivande!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s