Övningar, Skrivarliv

101 saker att göra för ditt skrivande nr 51-75

FullSizeRender

Nr 1- 12
Nr 13-25
Nr 26 – 50 

51. Skriv en haiku
En haiku är en kort dikt på tre rader enligt formen 5-7-5. Du räknar stavelser. Första raden ska ha fem stavelser, andra raden sju stavelser och sista raden fem stavelser. Enligt tradition brukar haikudikter ofta handla om naturen men jag tycker formen är så fin så varsågod och skriv precis om vad du vill. Varför inte en haiku om tandvärk, skilsmässor eller första dagen i skolan?

52. Åk på kurs
Om möjligheten finns med tid och pengar och om det känns som något kul att göra, gå på en helgkurs i skrivande.

53. Designa din egen hemmakurs
Mycket bra budgetalternativ, stanna hemma och skräddarsy en egen kurs som blir några dagar eller valfri mängd tid du aktivt väljer skrivandet. Fixa schysst kursmat, massa snacks och fika och duka upp. Googla skrivarövningar. Kolla olika föreläsningar om skrivande på youtube. Diskutera i ett digitalt fikarum om skrivande med andra som också skriver, till exempel Författare på Facebook. Fråga en skrivarkompis om ni kan bolla texter med varandra. Sätt timer och bestäm vilka tider under din kurs som du ska skriva och vilka tider du ska vara ledig. Som din alldeles egna skrivarskola!

54. Fråga en expert
Det finns massa smarta människor som kan saker. Våga skicka ett mail till någon som är expert inom något du behöver lära dig mer om för att kunna skriva trovärdigt. Var trevlig och ödmjuk så brukar det gå fint.

55. Läs historia
För att förstå samhället idag är det bra att läsa om vilka händelser i historien som har lett oss hit. Nörda ner dig i någon historisk händelse som du tycker är intressant eller ännu bättre: läs om något du inte har en aning om. Känn hur du får mer mark att stå på. Även om du kanske inte skriver om just den epoken eller den historiska händelsen så ritar du en större karta i ditt huvud. Det tror jag är bra för den som skriver. Eller så kanske du råkar hitta en berättelse du vill berätta i historieboken, berättelser som du känner blev bortglömda som du nu har möjlighet att lyfta fram.

56. Läs om något du är totalt ointresserad av
Och försök verkligen med nyfikenhet sätta dig in i det. Ishockey, knyppling, partikelverb, programmering eller vad som helst som är det tråkigaste du vet, för det allra tråkigaste du kan komma på är någon annans passion! Låna böcker på bibblan, googla artiklar, eller prata med någon som ÄLSKAR det du hatar. En mycket bra övning för att ta sig ut ur filterbubblan och ge dig mer kött på benen i ditt skrivande. För dina karaktärer kommer ju inte alltid gilla samma saker som du.

57. Skriv tacket redan nu
Jag vill tacka… Det är dags för ditt stora tal! Skriv tack-ordet till din debutroman redan nu eller håll talet högt för dina krukväxter. Riktigt roligt och dessutom ganska fint att påminna sig om människor i ens liv som fyller en med tacksamhet.

59. Skriv ur ett djurs perspektiv
Inspireras av Nortons memoarer, Dålig Karma och andra böcker som berättar sin berättelse utifrån ett djurs perspektiv och skriv en novell där berättarjaget är valfritt djur.

60. Sätt dig utomhus och skriv
Gå, cykla, åk till en vacker, ful, tråkig, gammal, ny, rolig, avlägsen, igenkännbar, okänd plats och skriv ute i det fria.

61. Skriv om konstiga saker som kan hända på en buss
Det kan hända mycket mer på bussen än att folk bara kliver av och kliver på. Skriv en novell där något oväntat händer på linje (välj valfritt linjenummer) från (fyll i valfri destination) till (valfri destination).

62. Skriv en berättelsen med måsten
Den här berättelsen måste innehålla en astronaut, en Sankt Bernhardshund och en anteckningsbok med recept på olika sorters buljong. Det kommer kanske inte att bli enkelt att berätta den här berättelsen men våga prova.

63. Skriv om något pinsamt
Låt genansen vara ditt tema och skriv en text i valfritt format om något som kan upplevas som pinsamt eller helst riktigt skämmigt. Egna erfarenheter kan användas till en påhittad karaktär eller gå all in och skriv självbiografiskt.

64. Seriemaraton
När jag började titta på SKAM så sa jag att det var research till att skriva ungdomsbok och jag antecknade nya insikter om hur gymnasietiden kan vara. Nytta förenat med nöje! Sedan blev det en kul grej, jag ska göra lite research säger man och sedan blir det seriemaraton med mycket gott samvete. Guldstund! Både vila och nya intryck.

65. Skriv på ett café
Att skriva på café upplever jag som att det antingen kan förstoppa mitt skrivande (det kan kännas krystat) eller så blir det skrivardiarré (ber om ursäkt för avföringsmetaforerna). Om inte annat kanske du får en fin stund med regndroppar mot fönsterrutan och en kopp te eller så kommer du kunna säga om ett år att de första orden i den roman skrev du på ett café.

66. Hemnet-skrivande
Många äro vi som gillar att kolla hemnet och tråna efter vackra bostäder. Varför inte göra en god gärning för ditt skrivande och öva på miljöbeskrivning. Vad händer bortom det stylade fotografiet i bostadsannonsen? Du kan också fantisera ihop en historia om varför bostaden säljs.

67. Läs böcker om skrivande
Jag rekommenderar Bodil Malmstens Så gör jag och Att berätta sig själv av Merete Mazzarella. En klassiker är Stephen Kings Att skriva. Många fler finns. Sök på Kreativt skrivande handböcker eller gå till bibblan och spana in hylla Aef där böcker om skrivande (och redigeringsteknik) brukar finnas.

68. Bokcirkla!
Gå på en bokcirkel på bibblan. Bokcirkla med vänner i verkligheten eller på webben

69. Namnsdag
Kolla vilka filurer som har namnsdag idag och skriv om dem utifrån följande scenario: de befinner sig i ett rum och berättelsen kommer sluta med att en av dem lämnar rummet av någon anledning.

70. Flödesskriv
Sätt timer på tio minuter och låt pennan gå varm under denna tid (eller datorns tangenter). Du får inte sluta skriva! Skriver du tre sidor där det endast står skit, skit, skit så fick du i alla fall något skrivet skrivet idag. Det jag märker när jag tvingas flödesskriva är att bland en massa dravel kan det dyka upp någon mening som är guld. Du kan också mjukstarta med fem minuters flödesskrivning men tio minuter går fortare än vad du tror.

71. Beskriv ett kök utan att använda näsan
Försök beskriva en köksmiljö, fiktiv eller verklig, utan att använda sinnet lukt. Alla andra sinnen får användas.

72. Skriv läsdagbok
Kul att se tillbaka på och samtidigt så lär läsandet dig mycket om skrivande. Kanske kan du skriva ner vad olika böcker lärde dig om skrivande?

73. Beskriv naturen utan synen
Beskriv bryggan vid sjön, naturreservatet, trädgårdslandet eller valfri plats i eller kring naturen utan att använda synen. Alla andra sinnen får användas.

74. Skriv ett brev till dig själv
Skriv ett brev till dig själv när du var femton år gammal.

75. Läs en text högt för dig själv
Det senaste du har skrivit, prova läs det högt för dig själv. Det brukar göra susen! Du hör vad som inte fungerar och övar samtidigt på att plats med din text

Annonser

2 thoughts on “101 saker att göra för ditt skrivande nr 51-75”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s